Engelse taal

Wetsvoorstel Toeristische verhuur van woonruimte naar Raad van State

Eerder dit jaar werd bekend dat de Rijksoverheid gemeenten meer wettelijke bevoegdheden wil geven om vakantieverhuur via verhuurplatforms (zoals AirBnB) in goede banen te leiden.

Vrijdag 28 juni 2019 heeft de Ministerraad een daartoe strekkend wetsvoorstel aangenomen. Kort gezegd komt het wetsvoorstel er op neer dat in de Huisvestingswet wordt opgenomen dat:

1.   In de gemeentelijke Huisvestingsverordening een registratieplicht kan worden ingevoerd voor verhuurders;

2.   De registratieplicht kan worden uitgebreid met een eveneens in de gemeentelijke Huisvestingsverordening op te nemen meldplicht (per verhuring) en een vergunningplicht.

Van belang is dat zowel in geval van invoering van een registratieplicht, als het uitbreiden daarvan met een meldplicht en een vergunningplicht, gemeenten een maximaal aantal dagen kunnen bepalen waarin toeristische verhuur van woonruimte is toegestaan.   

De maximale boete voor overtredingen van de Huisvestingsverordening wordt in het Wetsvoorstel verhoogd naar maar liefst € 83.000,=.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies gezonden aan de Raad van State. Omdat het wetsvoorstel door verschillende spelers in het veld kritisch is ontvangen (o.a. strijd met artikel 1 Eerste Protocol bij EVRM en de Dienstenrichtlijn), dringt zich de vraag op of het wetsvoorstel ongeschonden de toets van de Raad van State zal doorstaan.

Over het verdere verloop van het wetgevingsproces en de gevolgen daarvan de toeristische verhuur van woonruimte zullen wij u blijven informeren.  

Picture


Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. José Veldman van de sectie Bestuursrecht.

Nieuwsbericht d.d. 1 juli 2019
Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

« Terug

Labré advocaten ook in 2018 opgenomen in lijst Top Vastgoedjuristen (PropertyNL)

PropertyNL, het grootste onafhankelijke researchcentrum voor vastgoed in Nederland, heeft onlangs
de lijst Top Vastgoedjuristen 2018 gepubliceerd.

Labré advocaten is met 6 vastgoedadvocaten voor de vierde keer op rij vermeld in deze lijst van Top Vastgoedjuristen.

PropertyNL vermeldt: