Engelse taal

Wilt u een Bed & Breakfast gaan exploiteren? Vergunning nodig per 1 januari 2019!

In ons nieuwsbericht van 14 september 2017 berichtten wij dat de gemeente per 1 oktober 2017 een meldingsplicht zou invoeren voor eigenaren die hun woning in het kader van ‘vakantieverhuur’ aan toeristen in gebruik willen geven. Bij deze vakantieverhuur gaat het om de verhuur van de gehele woning. Per 1 oktober 2017 is de meldingsplicht daadwerkelijk ingevoerd. Per 1 januari 2018 geldt er een maximumtermijn van 30 dagen per jaar (voorheen: 60 dagen) voor vakantieverhuur. Deze meldingsplicht bestond al voor Bed&Breakfast-verhuur, waarbij niet een gehele woning maar een gedeelte van een woning aan toeristen mag worden verhuurd.

Recentelijk heeft de gemeente via haar website bekendgemaakt dat per 1 januari 2019 voor de B&B-verhuur een vergunningplicht zal worden ingevoerd. Dat betekent dat vanaf die datum nieuwe B&B’s alleen mogen worden gestart nadat een vergunning is verkregen. Met het invoeren van de vergunningplicht wil de gemeente de groei van het aantal B&B’s stoppen als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan door bijvoorbeeld het aantal toeristische overnachtingen.

Verschuiving illegaal aanbod voorkomen
Door een vergunningsplicht in te stellen, met per gebied een maximum aantal B&B’s, wordt het aantal B&B’s in een gebied beperkt. De gemeente beoogt hiermee een verschuiving van illegaal aanbod van vakantieverhuur naar B&B te voorkomen. Het maximum wordt per gebied bepaald op grond van onder andere de leefbaarheid in de buurt en de samenstelling van de woningvoorraad. De precieze indicatoren worden aankomend jaar vastgesteld. Bestaande B&B’s die bij de gemeente zijn gemeld en zich aan de regels houden krijgen een overgangsregeling. Naar schatting zijn er nu ongeveer 5000 B&B’s in Amsterdam, waarvan 2.500 geregistreerd.

Inspraak
De gemeente wil de wijziging medio 2018 vrijgeven voor inspraak, waarna de gemeenteraad een besluit zal nemen.

Boetes voor woningonttrekking
Wie na de invoering van de vergunningplicht start met het exploiteren van een B&B zonder vergunning, riskeert hiervoor een boete. Naar verwachting zal deze boete duizenden euro’s bedragen.

 

Labré advocaten zal de ontwikkelingen blijven volgen en zal u op de hoogte houden via de website. Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met  mr. R. Riddermr. D. op de Hoek en mr. J. Veldman van de bestuursrechtsectie van Labré advocaten.

Nieuwsbericht d.d. 19 februari 2018
Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

 

« Terug

Labré advocaten ook in 2017 opgenomen in lijst Top Vastgoedjuristen (PropertyNL)

PropertyNL, het grootste onafhankelijke researchcentrum voor vastgoed in Nederland, heeft onlangs
de lijst Top Vastgoedjuristen 2017 gepubliceerd.

Labré advocaten is met 6 vastgoedadvocaten voor de vierde keer op rij vermeld in deze lijst van Top Vastgoedjuristen.

PropertyNL vermeldt: