Bestuursrecht

Woning verhuren? Let op de meldplicht

Vanaf 1 oktober 2017 voert de gemeente Amsterdam een meldplicht vakantieverhuur in om de negatieve gevolgen van toeristische verhuur van woningen te beperken. Dit betekent dat indien u uw woning wilt verhuren, u verplicht bent om dit bij de gemeente te melden. Laat u dit na, dan riskeert u een boete van minimaal € 6.000, –

Beleid
De gemeente Amsterdam heeft het incidenteel verhuren van een woning door de hoofdbewoner niet geheel willen verbieden. Op 12 februari 2014 introduceerde het gemeentebestuur beleid voor vakantieverhuur. Vanaf dat moment konden Amsterdammers een eigen woning aan maximaal vier toeristen tegelijk en tot maximaal zestig dagen per jaar verhuren, mits dat veilig, eerlijk en rustig gebeurde. Eind vorig jaar hebben Airbnb en de gemeente Amsterdam afspraken gemaakt over het handhaven van deze regels. Onder andere worden woningen die zestig dagen zijn verhuurd, van Airbnb gehaald. De meldplicht is een volgende stap in het voorkomen van illegaliteit en overlast door toeristische verhuur.

Vakantieverhuur
Vakantieverhuur ziet op alle situaties waarbij de woning voor een kortere tijd en doorgaans per nacht, wordt verhuurd door en tijdens de afwezigheid van de bewoners.

De meldplicht
De meldplicht wordt op verzoek van de gemeenteraad vastgelegd in de Huisvestingsverordening die hiervoor aangepast wordt. Het betreft de voorwaarde dat de hoofdbewoner elke vakantiehuur voorafgaande aan de verhuur elektronisch moet melden bij burgemeester en wethouders. Het maakt niet uit via welk platform wordt verhuurd, elke verhuur moet vanaf 1 oktober 2017 worden gemeld door middel van een voorgeschreven meldingsformulier dat digitaal moet worden verzonden. Hierbij moet worden aangegeven de naam van de hoofdbewoner, zijnde de melder, het adres waar het om gaat, hoeveel personen er overnachten en het aantal dagen dat deze personen in de woning zullen verblijven.

Boete
Bewoners en eigenaren worden via een campagne geïnformeerd over de nieuwe regels. Als de verhuur niet is gemeld, dan is sprake van een illegale situatie, waartegen de gemeente handhavend kan optreden. Hiervoor is geen verder onderzoek nodig. De boete voor het overtreden van de meldplicht bedraagt € 6.000,-. Als ook andere regels zijn overtreden, zoals de maximale verhuurperiode van zestig dagen per jaar, kan het bedrag van de boete oplopen tot €20.500, -.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: