Arbeidsrecht

Verdere verhoging AOW-gerechtigde leeftijd

Gisteren heeft staatssecretaris Klijnsma bekendgemaakt dat de AOW-leeftijd op 1 januari 2022 (ineens) verder verhoogd zal worden naar 67 jaar en drie maanden. Eerder informeerden we u al over de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Deze verdere verhoging is gebaseerd op al in 2012 gemaakte afspraken over de koppeling van de AOW-gerechtigde leeftijd aan de levensverwachting van mensen. In de wet staat dat elk jaar wordt bepaald, op basis van gegevens van het CBS over de levensverwachting, of de AOW-gerechtigde leeftijd verder wordt verhoogd. Een verhoging moet altijd vijf jaar van tevoren worden aangekondigd.

Deze methode betekent dat het voor veel mensen nog niet duidelijk is wat hun AOW-gerechtigde leeftijd is. De kans dat mensen in de toekomst nog langer leven is immers aanzienlijk en dat betekent dat de AOW-leeftijd dan ook weer verder omhoog gaat.

Bent u geboren na 31 december 1954 en voor 1 oktober 1955? Dan zult u AOW ontvangen op de leeftijd van 67 jaar en drie maanden. Maar bent u op of na 1 oktober 1955 geboren? Dan is uw AOW-gerechtigde leeftijd nog niet zeker; het is afwachten hoe de levensverwachting zich verder ontwikkelt.

Zelf uw AOW-leeftijd (of die van werknemers) berekenen? Gebruik de tool van Rijksoverheid.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: